Eğitim Hakkında

Yükseköğretimde değerlendirme süreçlerinin çeşitlilik odaklı güncellenmesi; adaletli bir değerlendirme sürecinin oluşması, farklı yeteneklere ve öğrenme stillerine sahip öğrencilerin potansiyellerini tam anlamıyla ortaya koymalarını sağlaması açısından önemli görülmektedir. Bu süreçlerin, çeşitli değerlendirme yöntemlerini içerecek şekilde zenginleştirilmesi, kapsayıcı ve öğrenci merkezli bir eğitim ortamını da destekleyecektir. Bu bağlamda planlanan etkinliğin temel amacı; yükseköğretim kurumlarında görev yapan doktora derecesine sahip araştırma görevlileri ve doktor öğretim üyelerine, sonuç ve süreç odaklı değerlendirme yöntemleriyle ilgili hem teorik hem de uygulamalı bir eğitim sunmaktır. Bu sayede, katılımcıların farklı değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmaları, mevcut değerlendirme süreçlerini eleştirebilmeleri ve bu süreçleri iyileştirebilecek beceriler kazanmaları amaçlanmaktadır.

Bu amaç doğrultusunda, ilk olarak yükseköğretimde değerlendirme süreçlerinin çok yönlü etkilerine, sonuç ve süreç odaklı yöntemlerle süreçlerin zenginleştirilmesinin önemine ilişkin bir giriş eğitimi verilmesi planlanmaktadır. Ardından, ölçülebilir spesifik öğrenme hedefleri hazırlama ve sonuç odaklı yöntemlerinin etkili kullanımına yönelik başlıklar ele alınacaktır. İlgili konular, kuramsal bilgiler ve örnek uygulamalar aracılığıyla kapsamlı olarak ele alınacak olup, katılımcılardan verilen örnekler üzerinden değerlendirmeler yapmaları ve geliştirme önerileri sunmaları beklenecektir. Uygulama aşamalarının katılımcılarla birlikte etkileşimli olarak yürütülmesi planlanmaktadır.

Etkinliğin ikinci bölümünde, yükseköğretimde süreç odaklı değerlendirme yöntemlerinin kullanımının önemi vurgulanarak, süreç odaklı yaklaşımlardan performans görevleri, projeler, öz değerlendirme gibi konular üzerine teorik bilgilere yer verilecektir. Ayrıca, farklı disiplinlerden seçilmiş örnek uygulamalar üzerinden etkileşimli bir şekilde incelemeler yapılacaktır.

Son olarak, katılımcılardan yürütmüş oldukları bir dersin değerlendirme süreçlerine ilişkin iyileştirme önerileri sunmaları, değerlendirme süreçlerini sonuç ve süreç odaklı yaklaşımları kapsayacak şekilde güncelleyerek zenginleştirmeleri planlanmaktadır.

Bu etkinlik sonunda katılımcıların:

-Süreç ve sonuç odaklı değerlendirme yöntemlerinin temel özelliklerini ve bu yöntemlerin uygulanması sırasında göz önünde bulundurulması gereken kritik faktörleri ayırt edebilmesi,

-Mevcut ders değerlendirme süreçlerini, özellikle bir dersi odak alarak, eleştirel bir bakış açısıyla analiz edip, bu süreçleri daha etkili ve öğrenci merkezli bir şekilde güncelleyebilmesi beklenmektedir.

Bu etkinlik sonucunda elde edilen kazanımlarla birlikte, öğretim elemanlarının mevcut değerlendirme yöntemlerinin etkili kullanımı noktasında yetkinliklerinin artması ve öğrenci katılımı noktasında kapsayıcılığının desteklenmesi öngörülmektedir.